reede, 21. november 2014

Mõned uitmõtted investeerimisest

Loen erinevaid eraisikute finantsblogisid nagu Dividend Mantra või Dividends and Whiskey. Eks neid ole veel, aga neid kahte jälgin tihedamini.

Üks huvitav ühine joon nendel investoritel on see, et nende dividendid laekuvad nende deebitkontole (USAs checking account, on vist sama, kui keegi viitsib võib parandada), ja see dividendisissetulek täiendab nende igapäevaseid välja minekuid.

Iseenesest on idee üsna ahvatlev, kuna sel juhul suureneb säästumäär, rohkem raha jääb dividendiaktsiate ostmiseks ja lõpptulemuseks on see, et säästumäär suureneb vaikselt 100%ni sissetulekutest. Sel juhul võib endale õlale patsutada ja nentida, et käes o nfinantsvabadus.

Mina ise olen nüüd kahe vahel, kuna ettevõtte alt investeerimisel on mõned eelised:
1) Ma ei pea aktsiatulu pealt maksma tulumaksu.
2) Raha palgana välja võtmise asemel ettevõtte alt arveid kirjutades säästan maksudelt täiesti arvestatava summa, mille eest aktsiaid juurde osta.

Samas:
1) Lisaraha elamiseks tundub ahvatlev.
2) Tallinna börsil kauplevate dividendiaktsiate (Tallinna Vesi, Merko, Tallinna Kaubamaja) dividendid on maksuvabad ja pakuksid ilusat tootlust.

Kui nüüd must-valgelt lugeda, siis ilmselt jään praeguse skeemi juurde: säästan ettevõttesse ja kui ettevõtte alt laekuvad dividendisummad on piisavalt suured, saan oma ettevõtte alt dividende võtta. Ilmselt võidan ka tulumaksu, kuna USA dividendide pealt maksan ma makse niikuinii (15%) ja eesti omadelt maksab dividendi makse ettevõte, mis dividende väljastab. Seega võib juhtuda, et pean oma ettevõtte alt dividende väljastades juurde maksma ainult selle osa, mis jääb allapoole 21% (järgmisest aastast isegi 20%).

Muu nurga alt, tegin ka portfellis väikesed ümberkorraldused, aga sellest detailsemalt novembri lõpus.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Oma ettevõttest dividende välja makstes pead uuesti tulumaksu tasuma. Edasi saab maksta maksuvabalt ainult nende ettevõtete dividende, millest Sulle kuulub enam kui 10% koguaktsiatest.